Klompen

Hollandse klompen zijn nog altijd populair! Klompen staan net als kaas en tulpen symbool voor Nederland. De Caribbean Clogs zijn een teken van verbondenheid tussen Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Ronald verzorgt op Aruba leuke workshops bij u op locatie! Kijk hier voor meer informatie.

Klompen vroeger

Wist je dat het dragen van klompen al eeuwenlang een traditie is in Nederland en andere Europese landen? Zweden heeft zelfs nog meer invloed gehad op de stijlen van klompen. Deze traditionele houten schoenen zijn een iconisch symbool geworden van de Nederlandse cultuur. Het kan je verrassen te weten dat de oudste overgebleven houten schoenen werden gevonden in Rotterdam en Amsterdam, daterend uit de 13e eeuw! Nog interessanter is het feit dat deze schoenen opvallend veel lijken op de ontwerpen die mensen vandaag de dag nog steeds dragen. Toen werden klompen nauwkeurig met de hand vervaardigd uit wilgen- of populierenhout en gedragen door boeren en arbeiders. Het is fascinerend om te bedenken hoe deze eenvoudige schoenen door de eeuwen heen zijn blijven bestaan als een gekoesterd stuk van de culturele geschiedenis.

Staphorst: "stipwerk"

Van oudsher werden in Staphorst de klompen versierd met “stipwerk”. Hierbij werden er gekleurde stippen op de klompen aangebracht in allerlei motieven.

Klompen anno nu!

Windmolens, tulpen, kaas en ….. klompen! Er is bijna niets Hollandser dan dat!

Tegenwoordig is het dragen van klompen niet meer zo populair. Er wordt weleens gedacht dat Nederlanders nog steeds elke dag klompen dragen, maar Nederlanders weten wel beter. Je ziet in het straatbeeld vrijwel geen klompen meer. Wel worden houten klompen nog door sommige boeren gedragen en worden klompen gedragen als er in de tuin gewerkt wordt. In dorpen zoals Staphorst en Bunschoten zien we nog wel wat klompen, daar is het een onderdeel van de klederdracht. 

Tegenwoordig kopen vooral toeristen klompen als souvenir.  Het lopen op klompen is even wennen, na even lopen op klompen doen de voeten vaak zeer want hout is een hard materiaal. Voor mensen met een hoge wreef zijn er ‘tripklompen’. Deze klompen zijn wat lager uitgesneden en hebben een lederen riempje waardoor de klomp iets aangenamer draagt. Houten klompen worden gemaakt van Wilgenhout of Populierenhout. De klompen van wilgenhout zijn iets duurzamer omdat het hout harder is. De Wilgenhouten klompen zijn wat sterker en slijten minder snel dat de klompen van Populierenhout. De meeste klompen worden machinaal in een fabriek gemaakt. Op sommige plekken zoals bij de Zaanse Schans en in Volendam worden nog klompen met de hand gemaakt.

Draagklompen of sierklompen?

Ondanks dat minder mensen ze dragen, is er nog steeds vraag naar houten klompen – specifiek de “draagklompen” of “wandelklompen” die voor dagelijks gebruik worden gedragen. Persoonlijk draag ik klompen dagelijks sinds ik jong ben, vooral als ik in mijn tuin werk. Ze zijn ontzettend handig omdat ze voorkomen dat je voeten gaan zweten en ze beschermen je voeten ook tegen scherpe voorwerpen zoals doornen of spijkers die vaak voorkomen in een tuinomgeving. In feite staat het eiland Aruba waar ik woon bekend om zijn stekelige planten, die vooral gevaarlijk kunnen zijn voor tuinders die op blote voeten werken. Houten klompen zoals deze bieden een perfecte combinatie van ondersteuning, comfort en veiligheid voor iedereen die veel tijd buiten doorbrengt en werkt. Hoewel de wereld misschien naar meer moderne schoenontwerpen beweegt, denk ik dat klompen altijd een plaats zullen hebben in traditionele tuinierpraktijken.

De traditionele houten klompen, bekend als “klompen”, zijn geëvolueerd naar een meer moderne en decoratieve versie genaamd “sierklompen”. Met hun groeiende populariteit is er nu een breed scala aan ontwerpen om uit te kiezen, waardoor ze een ideaal cadeau zijn voor alle gelegenheden. Deze prachtig vervaardigde klompen zijn niet alleen sierlijk, maar ook functioneel, waarbij sommige zijn omgetoverd tot vogelhuisjes, plantenpotten, spaarpotten en sleutelhangers. De creativiteit is eindeloos en veel kunstenaars schilderen ingewikkelde ontwerpen en patronen op de klompen om ze nog unieker te maken. Wat ooit werd beschouwd als een eenvoudige schoenkeuze voor boeren en fabrieksarbeiders, is nu een geliefd symbool van de Nederlandse cultuur geworden, gewaardeerd door zowel de lokale bevolking als toeristen. Met veel gebruiksmogelijkheden en ontwerpen in gedachten, bewijzen sierklompen de perfecte mix van oud en nieuw te zijn.

Lopen op houten klompen kan lastig zijn als je het nog nooit hebt gedaan. Het harde houten materiaal kan oncomfortabel aanvoelen, vooral op de bovenkant van je voeten. Dit kan leiden tot pijnlijke blaren of eeltplekken. Het is belangrijk om als beginner rustig aan te doen en je houten klompen niet langdurig te dragen. Het kan even duren voordat je gewend bent aan het gevoel en het gewicht van de klompen.

Maar met geduld en oefening kun je leren hoe je op houten klompen goed kunt lopen en zelfs rennen. Het is cruciaal om comfortabele en ondersteunende sokken te dragen voor extra demping en pauzes te nemen tussen het dragen van je klompen om je voeten wat rust te geven. Geef niet op! Met de tijd kun je een expert worden in het lopen op houten klompen.

Het is belangrijk om te weten dat klompen na verloop van tijd verslijten door gebruik. Het ongelijkmatige slijtagepatroon op de onderkant van het hout kan ervoor zorgen dat u meer scheef loopt in uw klompen. Wanneer dit gebeurt, is het tijd om nieuwe te kopen.

Oude klompen: niet weggooien !

Draag je vaak klompen, dan kan het gebeuren dat de onderkant van de klomp dun wordt door slijtage. Er komt een moment dat je afscheid van je klompen moet nemen…..  Vroeger maakte je als kind een bootje van een oude klomp. Een mast in het midden, een klein zeiltje erop en varen in de sloot!

Wist je dat je in traditionele Nederlandse klompen, ook wel klompen genoemd, een speciaal soort schoeisel genaamd klompslofjes kunt dragen? Deze leren pantoffels zijn ontworpen om zowel functioneel als stijlvol te zijn. Door ze te dragen bescherm je niet alleen je voeten tegen de harde houten zolen van de klompen, maar je helpt ook je sokken langer mee te gaan door te voorkomen dat ze tegen het hout schuren. Bovendien zijn de klompslofjes ook extreem comfortabel en gemakkelijk aan en uit te trekken, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor iedereen die veel tijd op zijn of haar voeten doorbrengt. Of je nu je voeten warm en droog wilt houden tijdens de koudere maanden of gewoon wat extra demping aan je klompen wilt toevoegen, klompslofjes zijn een goede keuze.

Heb je een paar klompen die je slechts af en toe draagt? Als dat zo is, overweeg je ze misschien weg te gooien. Maar voordat je dat doet, waarom probeer je niet de vele creatieve manieren te verkennen waarop je ze opnieuw kunt gebruiken? Zo zou je bijvoorbeeld een flinke portie kleur en creativiteit aan je oude klompen kunnen toevoegen door ze opnieuw te verven. Je kunt zo creatief zijn als je wilt met het ontwerp en ze echt uniek maken voor jouw stijl. Een ander idee is om ze te gebruiken als onconventionele plantenbakken. Hang ze aan de muur om een unieke natuurlijke decoratie voor je huis te creëren. En als je kinderen hebt, kunnen oude klompen veranderen in mini-zeilbootjes, perfect voor urenlang fantasierijk spelen. Beperk jezelf niet door ze gewoon weg te gooien. Laat in plaats daarvan je creativiteit de vrije loop en ontdek leuke en functionele toepassingen voor je oude klompen.

Unieke exemplaren!

Klompen zijn echt fantastisch, en ik denk dat ze vaak onderschat worden. Wist je dat je er ontzettend veel mee kan doen, en dat het echt niet alleen een praktisch schoeisel is? Ik persoonlijk heb meerdere klompen omgetoverd tot een echt kunstwerkje, waar ik veel complimenten over heb gekregen.

Zo heb ik bijvoorbeeld klompen beschilderd en versierd met glitters, kralen en andere mooie versiersels, wat echt een eyecatcher is als je ze aantrekt. Of wat dacht je van mini-klompjes als decoratie voor op de tafel bij een feest of bruiloft? Een leuk en origineel idee!

Maar ook als cadeau zijn klompen echt super. Zo heb ik klompen cadeau gegeven aan vrienden en familie, en zelfs aan een aantal collega’s op het werk. Door zelf de klompen te bewerken en personaliseren, geef je echt een uniek en persoonlijk cadeau.

En de mogelijkheden zijn echt eindeloos! Zo kan je bijvoorbeeld klompen beschilderen in de kleuren en met het logo van je favoriete sportteam, of klompen beplakken met foto’s van jouw dierbaren. Kortom, klompen zijn echt een super leuk materiaal om creatief mee aan de slag te gaan. Hopelijk heb ik je geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met deze veelzijdige schoenen!